Filistin Caddesi., Beyaz Zambaklar Sokak., No:6/7, Gaziosmanpaşa, Çankaya, Ankara

0312 466 44 44


ÇALIŞIRKEN KORONAVİRÜS (COVİD-19) BULAŞAN ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİSİ TAZMİNAT ALABİLİR Mİ?

ÇALIŞIRKEN KORONAVİRÜS (COVİD-19) BULAŞAN ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİSİ TAZMİNAT ALABİLİR Mİ?

Özel Güvenlik Görevlilerinin bu başlığa konu tazminat haklarının dayanağını genel olarak 4857 sayılı İş Kanunu ile 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu, özel olarak ise 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun oluşturur. Diğer bir deyişle çalıştığı sırada kendisine bulaşan Corona Virüsü nedeniyle cismani zarara uğrayan ÖGG’nin veya onun hak sahiplerinin hem 4857 sayılı İş Kanunu ile 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunundaki genel hükümler çerçevesinde hem de 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanundaki özel hükümler çerçevesinde tazminat isteme hakları vardır.

  • Corona virüsünün OGG çalışanlarına olumsuz etkilerinin 5510 sayılı yasa kapsamında İŞ KAZASI olarak nitelendirilmesi ve hak sahiplerine SGK tarafından gelir bağlanması mümkündür.
  • Corona virüsü olumsuz etkileri kapsamında işverenlerin TAZMİNİ SORUMLULUKLARININ doğması mümkündür.
  • İşverenlerin Corona virüsünün işçiler üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle 6331 sayılı yasadaki tedbirleri almakla yükümlüdürler. Bu yasada açıklanan tedbirlerin alınmaması işverenlerin doğrudan KUSURUNU gündeme getirir.
  • İşverenler 6331 sayılı yasa kapsamında tüm tedbirleri almış olsalar dahi KAÇINILMAZLIK KUSURU nedeniyle Corana virüsü etkisinde kalan işçilerin zararlarından sorumlu olabilirler.
  • Özel Güvenlik görevlilerinin veya onun kanuni mirasçılarının 5188 sayılı yasa kapsamında da alabilecekleri tazminatlar vardır.
  • 5188 sayılı yasa kapsamında alınabilecek tazminatların doğumu ve miktarı ÖGG’nin kamuda veya özel sektörde çalışmasına göre farklılık gösterir.
  • ÖGG çalışanı özel sektörde çalışıyorsa 5188 sayılı yasa kapsamında tazminat alabilmesi için bireysel iş sözleşmesinde veya Toplu iş sözleşmesinde bu konuda hüküm olması gerekir.
  • OGG çalışanı kamu kurum ve kuruluşunda çalışıyor ise bireysel veya toplu iş sözleşmesinde hüküm olsun ya da olmasın her durumda tazminat alabilecektir.
  • Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan OGG’nin veya kanuni mirasçılarının 5188 sayılı yasa kapsamında alacakları tazminat, genel hükümlere göre açılacak tazminat davasında hesaplanan zarardan düşülmesi gerekmez.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Ready To Start New Project With Intrace?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.